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OFFICE OF GOVERNMENT ETHICS

98 x 4

Letter to a Designated Agency Ethics
Official dated February 24, 1998

Your letter of January 21, 1998, requested our advice
concerning whether [an employee's] restrictions under the post-
employment provisions of 18 U.S.C. § 207(c) on seeking official
action as a former senior employee may be limited to [a component
of a] Department, rather than the entire Department, by reason of
agency component designations allowed in 18 U.S.C. § 207(h).  If
so, she would also enjoy the effect of that limitation with respect
to the post-employment restrictions of President Clinton’s senior
appointee pledge.  For the reasons discussed below, our opinion is
that the component designations under section 207(h) do not apply
to [the employee], and therefore her senior employee and senior
appointee restrictions on post-employment activity will extend to
all of [the Department] as her former agency.

We understand that after serving for 24 years as a career
civil servant at [the Department], [the employee] was appointed in
1994 to the position of Assistant Secretary of the [component], for
which Executive Schedule level IV pay is fixed according to
5 U.S.C. § 5315.  Under 5 U.S.C. § 3392, however, she elected to
continue her pay and related personnel rights as if she remained at
level 5 of the Senior Executive Service (SES), based on her
previous career service.  She now plans to leave the Government.

As a former senior employee under 18 U.S.C. § 207(c), [the
employee] will be barred for one year from making certain
appearances and communications before employees of her former
department or agency.  Section 207(h) allows the Office of
Government Ethics (OGE) to ameliorate that bar by designating
separate agency components for purposes of section 207(c), and we
have designated the [component] as a separate component of [the
Department].  See Appendix B to 5 C.F.R. part 2641.  By the terms
of 18 U.S.C. § 207(h)(2), however, that designation does not apply
for senior employees whose status derives from
section 207(c)(2)(A)(i), as discussed below.  The issue, therefore,
is whether [the employee's] senior employee status derives from
section 207(c)(2)(A)(i) or from other language in the statute.

The resolution of this issue will also determine the extent of
[the employee's] former agency for purposes of the additional post-
employment restrictions in Executive Order 12834 of January 20,

Note: Executive Order 12834 has been revoked.
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1993.  That Executive order requires certain senior appointees,
including [the employee], to contractually commit to a pledge, one
of the terms of which is that they will be barred for five years
from lobbying employees of their former agency after leaving
employment as a senior appointee.  By the terms of that pledge,
senior appointees also agree to the Executive order’s definitions,
one of which is that the term “agency” includes the senior
appointee’s entire agency, except where agency component
designations under 18 U.S.C. § 207(h) apply.  [The employee] says
that at the time she signed her senior appointee pledge, the
meaning of “agency” was not explained to her, but that she assumed
her former agency would logically be the [component], not [the
Department].

Under the facts presented, [the employee's] senior employee
status for purposes of 18 U.S.C. § 207(c) must derive from either
section 207(c)(2)(A)(i) or (ii) (referenced below as “clause (i)”
and “clause (ii)”).  Clause (i) defines senior employees as persons
who are “employed at a rate of pay specified in or fixed according
to subchapter II of chapter 53 of title 5 [5 U.S.C. § 5311 et
seq.],” while clause (ii) covers those who are “employed in a
position which is not referred to in clause (i) and for which the
basic rate of pay . . . is equal to or greater than the rate of
basic pay payable for level 5 of the Senior Executive Service.”  

Your letter suggests that clause (i) should not apply, because
[the employee] is not employed at a rate of pay specified in or
fixed according to 5 U.S.C. § 5311 et seq., by reason of her having
opted instead to receive pay at level 5 of the SES.  As you
acknowledge, however, OGE’s regulation implementing 18 U.S.C.
§ 207(c) defines at 5 C.F.R. § 2641.101 the term “senior employee”
as described in clause (i) of the statutory provision as one who is
“employed in a position [emphasis added] for which the rate of pay
is specified in or fixed according to 5 U.S.C. §§ 5311-5318 (the
Executive Schedule).”  The regulation also uses identical language
at 5 C.F.R. § 2641.201(e)(2)(i) to specify those senior employees
described in clause (i) of the statutory provision who are not
eligible to benefit from separate agency component designations
under section 207(h). 

The regulation at 5 C.F.R. part 2641 was issued by OGE after
consultation with the Department of Justice.  We believe that the
phrase “employed in a position” captures the intended meaning of
the statute.  This regulatory terminology permits consistency in
interpreting several related but disparately worded phrases in
18 U.S.C. § 207(c) and (d).  Furthermore, our interpretation is
ineluctably compelled by a reading of clauses (i) and (ii) in
conjunction, as clause (ii) describes persons “employed in a
position [emphasis added] which is not referred to in clause (i).”
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Applying this controlling regulatory language, we are of the
opinion that [the employee] is a senior employee by reason of
18 U.S.C. § 207(c)(2)(A)(i), because she is employed in a position
for which the rate of pay is fixed according to the Executive
Schedule, despite her election to continue receiving pay as if she
remained at level 5 of the SES.  Therefore, her former department
or agency under both 18 U.S.C. § 207(c) and Executive Order 12834
is all of [the Department], as the separate agency component
designation for the [component] under section 207(h) does not apply
to her.   

Your letter concludes by suggesting that [the employee] is
entitled to some type of equitable or other relief from the five-
year lobbying restriction of the senior appointee pledge because,
given her lengthy background as a career civil servant with [the
Department], this restriction will especially limit her future
employment activities.  Based on our interpretation herein of
18 U.S.C. § 207(c)(2)(A)(i), however, any relief would have to come
through changes to the statute or Executive order, or otherwise
from the White House itself.  

Sincerely,

Stephen D. Potts
Director


